Ці гриби ви дарма не збираєте. 5 видів відмінних їстівних грибів для кошика грибника
Еда Полезные советы

Ці гриби ви дарма не збираєте. 5 видів відмінних їстівних грибів для кошика грибника

Сьогодні хотіли би продовжити тему тих грибів, які ростуть у наших лісах, але їх мало хто дізнається. Ще менше грибників їх збирає.

А тим часом, ці гриби їстівні, смачні, рясні та завжди готові зайняти своє заслужене місце у вашому кошику.

Тому я хочу познайомити грибників з представниками Царства грибів, які ви, можливо, часто зустрічаються у вашій місцевості, але навіть не підозрюєте, що їх можна і потрібно збирати!

Почитайте, подумайте, може, вас щось і зацікавить. І може вже в нинішньому, аномальному для грибів та грибників сезоні 2023, у ваших кошиках з’являться нові види грибів, які раніше ви уникали.

Всі види грибів, які представлені в цій статті – їстівні після правильної обробки! Также читайте здесь https://zhitomir.in.ua/grib-baran-korisni-vlastivosti/ про полезные свойства гриба баран.

Масляна біла

Також його називають: маслюка бліда, масляна м’яка, маслюка подобається.

Ці гриби не користуються такою ж популярністю серед грибників, як інші види маслюків. Не дуже звично виглядають вони. Слизова капелюшок кольору слонової кістки сидить на дивній ніжці. На ній немає кільця (залишків приватного покривала), яке властиво багатьом різновидам маслюків. Втім у масляка зернистого його теж немає.

А ще ніжки у зрілому віці покривається червоно-бурими плямами. Часто ними з’являються і своєрідні бородавки. М’якуш на зламі або зрізі поступово змінює колір на винно-червоний.

Все це дуже бентежить любителів тихого полювання. Одні з них не знають, що на території Росії не ростуть сильно отруйні трубчасті гриби. Інші знають, але також пам’ятають і про те, що неїстівні все ж таки ростуть.

А тут ніжки в червоних цяточках, м’якоть змінює колір… Чи мало що… Тим часом, це чудові їстівні гриби, які, як і більшість видів маслюків, відносяться до 2-ої категорії харчової цінності. І з них ви можете приготувати ті самі страви, що з маслюків літніх, осінніх або модрин.

Груздь собачий

Також ці гриби називають: груздь фіолетовий, ялинковий гриб, груздь жовтий синій, груздь і груздь лиловіючий.

Зростають ці гриби в ялинових та змішаних лісах, утворюючи мікоризу переважно з ялиною та березою з кінця липня до початку жовтня. Чому їх називають найчастіше, тягарем собачим, я точно не знаю. Не їдять собаки грузді… І взагалі, назви все-таки людина вигадує, а не собаки чи гриби.

Ці грузді дуже сильно схожі на шановні багатьма грибниками жовті грузді. Але це лише суто зовнішня схожість. Насправді, це 2 зовсім різні види грибів. І спільного у них також багато, як у груздя сьогодення та скрипиці. Хоча грибники різні бувають… Для деяких і скрипиця – груздь. Причому не повстяний, а справжній.

Від жовтих груздів вони відрізняються підвищеною “кудлатістю”. Волоски, що стирчать з капелюшка, злегка нагадують собачу вовну. Може звідси й назва? А ще зміною кольору на зрізі або зламі.

І це теж відлякує недосвідчених грибників. Не чекають вони нічого хорошого від пластинчастих грибів, які так різко змінюють свій колір. Однак, ці грузді ні чим не гірші за звичайні жовті або чорні. Перевершують осинові, але до справжніх (білих), звичайно ж, не дотягують… Так і не потрібно! Не повинні всі грузді стояти на “п’єдесталі пошани” поряд!

Ці гриби ви дарма не збираєте. 5 видів відмінних їстівних грибів для кошика грибника

Козляк

У народі його ще називають ґрати або ґрати, коров’ячий гриб, болотник, сухе масляно.

А ви знаєте про те, що козляк – це масляня?! І ніяк не інакше!

Хиленький такий, часто на тоненькій, кривій ніжці, з сухою шкіркою на капелюшку, що майже не здирається (ось проблема для тих грибників, які звикли знімати шкірку з капелюшків маслють ночами і люблять їх, у маринаді та на сковороді, тільки чистенькими та світленькими!) ). Але маслюк…

Козляк часто стає видобутком тільки тих грибників, кого місцеві ліси не балують різноманітністю грибів, а також тих, хто не відзначає особливої різниці у смаку між козляком, іншими маслятами або підберезниками, наприклад.

Проте, в аномальний грибний сезон, як нинішній, приміром, багато хто і козлякам мають бути раді… Не дотягують вони до рівня осінніх (справжніх) чи літніх (зернистих) маслюків. Але своєю чисельністю вражають часто. До цих грибів застосовують всі відомі способи переробки. Їх можна варити, смажити, тушкувати, сушити і навіть маринувати.

Молочай чи підмолочник

Він не належить (виправдано чи з непорозуміння?) до тих видів грибів, про зустріч із якими мріють ВСІ грибники. Знімками підмолочника не рясніють соц.мережі, а грибники не хвалиться один перед одним зібраним урожаєм цих грибів.

Багато хто просто мимо проходять, не вразивши їх зовнішнім виглядом. Деякі зрізають, але побачивши, що з них виділяється тягучий сочок, кидають, будучи впевнені в тому, що це поганки! Ну от скажіть мені: які поганки бувають із молочним соком? Я особисто таких не зустрічав. Може вам “пощастило” більше?

Хай буде вам відомо, що згідно з багатьма грибними довідниками, молочай – ніщо інше, як груздь червоно-коричневий! Особисто я не можу пояснити цей факт.

Як краще приготувати молочай? Його не потрібно попередньо вимочувати чи відварювати. Помити, нарізати на шматки, як рибу. Вмочити у збите яйце, потім у трохи підсоленому борошні обваляти і смажити на сковороді з розігрітим маслом по кілька хвилин з кожного боку. Деякі грибники та сирими його їдять прямо в лісі, як рижі…

Боровик Фехтнер

Також його називають: Болет Фехтнер, Болетус Фехтнер.

Відмінні їстівні гриби, які мало хто з грибників знає, а відповідно й збирає. Раніше вважалося, що Росії вони ростуть у південних та південно-західних регіонах європейської частини, на Далекому Сході, у південному Сибіру та в Калінінградській області.

Проте, в останні роки вони почали з’являтися в південному Підмосков’ї, на Середній Волзі… Ні для кого більше секретом не є те, що клімат змінюється. І гриби, які раніше росли тільки в південних регіонах, почали просуватися далі на північ… Тож чекайте й у себе в лісі гостей з півдня…

Зростають ці гриби в широколистяних лісах з середини липня до жовтня. З ким їх можна сплутати? Дехто вважає їх напівбілими. Але ті ніколи не змінюють свій колір на зрізі або зламі.

Інші вбачають у них реальне втілення легендарного сатанинського гриба. Про який чули майже всі грибники, але бачили його “живцем” лише одиниці.

Тому, якщо зустрінете ці гриби, то не проходьте повз! Їх варять, смажать, тушкують, маринують і сушать на зиму, без жодної попередньої підготовки.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *